jueves, 18 de febrero de 2016

Tema 4. Teoria.

LA SOCIETAT TIC

1. CARACTERÍSTIQUES DE LA SOCIEDAD TIC.

- Gran presencia dels "mass media" i de les noves tecnologíes de la informació i comunicación (TIC), amb els seus llenguatges audiovisuals, en tots els àmbits de la societat: oci, llar, món laboral.
- Gran quantitat d'informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més fácil accedir a tot tipus d'informació però precisament l'abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada.
- Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialmente en bioengenyería, enginyerís genética, noves tecnologíes. El coneixement es va renovant veloçment.
- La fi de l'era industrial. La major part de la població activa dels països, els quals s'ha consolidat la "societat de la informació" treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependencia de les TIC per a realitzar el seu treball.
- Libertat de movient. La "societat de la informació",
- Nous entorns laborals. Les noves tecnologíes revolucionen l'organització dels entorns laborals i obren grans possibilitats al tele-treball.

2. QUÈ SÓN LES TIC?

Conjunt de procesos i productes derivats de les eines (maquinaria i programari), suports i Canals de comunicación relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la información.

3. CARACTERÍSTIQUES DE LES TIC.

- Inmateralitat
-Deslocalització
- Interactivitat
- Instantanelitat
- Reproducció ilimitada
- No linealitat (hiperenllaços)
- Interconexió
- Diversitat i Multiformat (text, imatge, so)

4. APORTACIONS DE LES TIC.

- Fácil accés a tot tipus d'informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la materia primera que necessitem per a crear coneixements.
- Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics integrats per ordinadors perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés
- Canals de comunicación inmediata, sincrónica autóctona per a obtindre informació i contactar a qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió de la informació.
- Emmagatzematge de grans quantitats d'informació en petits suports de fácil transport.
- Automatització de tasques, mitjançants la programació de activitats.
- Interactivitat. Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió, etc.
- Homogenelització dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació.
- Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.

5. LIMITACIONS DE LES TIC.

- Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius.
- Falta de formació: la necessitat d'uns coneixements tècnics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables.
- Problemes de seguretat. Circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinador de les empreses que están connectats a internet i el posible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
- Barreres econòmiques. A pesar del progessiu abaratament dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes families.
- Barreres culturals. L'idiona dominant, l'anglès, en el qual vénen moltes referències i informació d'internet, etc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario