miércoles, 17 de febrero de 2016

Tema 3. Ampliació.

La docencia virtual és un tipus de procés d'ensenyança-aprenentatge que es du a terme a la utilització de les TIC.

Què és E-learning?

E-learning no consistix només a navegar per Internet o a descarregar continguts o accedir a diferents recursos. Aprendre a través d'un ordinador no té res a veure d'aprendre en l'aula, és més complicat, a priori, hi ha més obstacles que tindre en compte, és un mitjà diferent que exigix enfocaments diferents. L'avantatge és que els ordinadors tenen el potencial per a deixar de ser un mitjà de fer les mateixes coses més ràpid i convertir-se en una forma de fer les coses d'una manera diferent. L'ordinador és un "Doing Device", un aparell per a fer coses i no per a passar pàgines ni per a escoltar passivament. "Per a això ja està la televisió".

Característiques E-learning.

- En un procés de E-learning ha de tindre sempre unes tutories.
- En quant a les materials digitals, es van adaptant segons les diverses necesitats. Aquests material s'adapten al ritmo d'aprenentatge que tinga l'alumne.
- Protocols: és un facilitador d'ordinador, per a la comunicació.
- Aprenentatge mitjançant l'ordinador.
- En el E-learning estem aconseguint i premiant el treball col-laboratiu.
- Apareix l'Asincronisme: És una falta de sincronía, es parla d'una cosa, i la resposta ve pasat un temps. Per exemple, un xat, penjeu una resposta i ens podrien contestar uns dies després.
- Hi haurà sempre un "web-master", es a dir, l'amo de la pàgina que anira penjant els materials corresponents.
- El professor i l'alumne no estaran conectats en el mateix temps ni en el mateix lloc.
- Hipertextualitat: és el format que sempra per a mostrar l'informacio a internet, sols escritura). L'altres: multimedia i hipermedia, que barretjen els dos tipus de continguts; imatge i video.
- Els "mooc", cursos online que la gent pot fer de forma gratuita, però el truc està en que et cobren en el moment que vas atraut el títol. És n curs on et matricules, on no pagues res, i pots repetir-lo totes les vegades que vulgues.
- Amb el E-learning es posa a la bas de l'alumnat  una gran quantitat d'informació.
- Quant ja tenim el material, podem editarlo y actualitzar-lo.
- El coneixement ja no està en un lloc en concret, si no en qualsevol lloc del món.
- L'estudiant pot anar treballant al seu ritme, ampliar, editar...
- És important, aixó vull dir que "Just in time" (buscar una informació en quant ens pregunten per qualsevol cosa, la anem a buscar per internet i ens aniriem una llista amd millions de cerques de busqueda) "Just for me" (a partir d'eixa informació excollirieu la que mes ens interesa a nosaltres).
- Ja no tenim que despaçar-nos, pagar, etc, ja està tot per internet.

- Perque "Ja no s'apren en solitari, sinò s'aprén en solidari"


Inconvenients.

- Encara que el professor no es desplaçe, la quantitat de temps que dedica es encara major. Com, per exemple, contestar els forums.
- Tenim problemes perquè es donen materials que tant el professor com els alumnes tenen dificultats que no podem dominar.
- Moltes vegades l'alumne te problemes per a poder treballar al seu ritme, per a poder dominar el seu propi aprenentatge, i asolir el seus objectius. Te problemes a l'hora de saber en qualsevol moment què ha de fer. Te dificultats per a caminar a soles.
- En un curs online el nombre de professor per alumne és molt gran. (Quantitat per ratio).
- El E-learning és una docencia online, cent per cent.


Avantatges.

- Esta estratègia elimina les barreres espai-temporals, fent de l'educació un sistema més flexible en el que no hi ha limitacions temporals i espacials per a aprendre.
- La formació mixta facilita les tutories al permetre que els alumnes contacten amb els professors sense haver d'anar al centre educatiu, en un moment determinat.
- Garantix el ràpid i eficient accés a la xarxa per a resoldre dubtes o realitzar qualsevol tipus de consultes.
- Permet estudiar d'una assignatura sense la necessitat d'anar a classe, la qual cosa obri portes a aquells que per qualsevol motiu no poden assistir. I inclús oferix l'opció de poder veure o consultar la classe que s'ha desenrotllat, en qualsevol altre moment.
- Els alumnes són més actius i participatius, de manera que s'involucren millor en la labor educativa i obtenen millor rendiment i resultats, al mateix temps que es motiven per a continuar aprenent.
- Permet aprofitar-se del material disponible en la xarxa i compartir-ho amb altres usuaris,
interactuant amb aquells que tenen els mateixos interessos i aspiracions.
- A més, els alumnes poden introduïr en la xarxa informació elaborada per ells mateixos, a fi de compartir-la amb els altres. Així, doncs, estos compartixen el seu treball i es motiven respecte a la labor educativa
- El fet d'enfrontar-se a grans quantitats d'informació, permet desenrotllar criteris per a valorar-la i seleccionar-la

Què és B-learning?


Per altra banda tenim el B-learning, una part presencial, on el profesor explica els continguts i, per altra banda, una part més autònoma, e individualitzada.
El B-learning también desarrolla nuestra capacidad para tomar decisiones en función de informaciones contrastadas. Además, dichas decisiones se pueden tomar en grupo o individualmente, dependiendo del trabajo que realicen, lo cual, implica reflexión.

La definició que dona un autor en l'any 2004 és: "Tot el ventaire de posibles solucions que em de resoldre d'un problema educatiu".

I, la definició que dona un altre autor en l'any 2007 seria: "Per una banda tenim les e-eines(eines electróniques), i, per altra, les t-eines (eines tradicionals).


Característiques i aspectes importants del B-learning.

- La informació que nosaltres anem a anar treballant han de requerir un ceinxement, les activitats que plantejen presencialment, han de tindre un recolçament en la part no presencials, com una serie de links, etc.
- Com per exemple, procesar un video a youtube, el procesem a casa.
- Estem parlant d'un B-learinig que presenta la posibilitats de tenir tutories presencials i/o virtuals.
- A l'hora d'emprar les TIC sempre em de ser més crítics possibles amb la seua utilització.

No hay comentarios:

Publicar un comentario